Zásady pro sestavování jídelního lístku a přípravu jídla dodavatele stravy ŠJ Holečkova
Jídelní lístek je sestavován v souladu s požadavky na plnění Spotřebního koše, který je součástí vyhlášky o školním stravování. Pomůckou při jeho sestavování je také dokument Nutriční doporučení MZ ke spotřebnímu koši ze dne 1.9.2015.
K vaření jsou používány denně pouze čerstvé suroviny, preferujeme místní dodavatele potravin a surovin.
Polévky
Polévky se připravují ze základního vývaru z čerstvého masa, kořenové zeleniny a koření, nikoliv z polotovarů.
Na závěrečné dochucení používáme nepatrné množství dochucovadla, pouze však takové, které neobsahují glutamát.
Vzhledem k plnění spotřebního koše zařazujeme častěji zeleninové a luštěninové polévky.
Hlavní jídla
Pro přípravu hlavních jídel používáme pouze kvalitní, libové, chlazené maso. Pravidelně zařazujeme kuřecí, krůtí, králičí nebo hovězí maso, 2x do měsíce vaříme ryby.
Doplňky a nápoje
Děti dostávají denně dle skladby jídelního lístku a finančních možností zeleninové saláty, čerstvé ovoce a kompoty. Minimálně 2x do měsíce zařazujeme mléčný výrobek. Pokud dostačuje finanční limit dostávají děti po obědě domácí moučníky nebo cukrovinky. Jako nápoje jsou podávány ovocné sypané čaje, ovocné sirupy bez konzervantů a umělých barviv, ředěné džusové koncentráty, 100% džusy.
Svačinky pro děti MŠ
Ke svačinkám je podáváno čerstvé pečivo s různými pomazánkami, minimálně 1x denně je ke svačině čerstvá zelenina, nebo ovoce. Denně dostávají děti 1 mléčný nápoj. K zajištění pitného režimu jsou připravovány pouze kvalitní sypané čaje.
Mléko
K vaření i na pitný režim používáme selské mléko dodávané ze ZD Senice na Hané.