Seznam alergenů

Zásady pro sestavování jídelního lístku a přípravu jídla dodavatele stravy ŠJ Holečkova

Jídelní lístek je sestavován v souladu s požadavky na plnění Spotřebního koše, který je součástí vyhlášky o školním stravování. Pomůckou při jeho sestavování je také dokument Nutriční doporučení MZ ke spotřebnímu koši ze dne 1.9.2015.

K vaření jsou používány denně pouze čerstvé suroviny, preferujeme místní dodavatele potravin a surovin.

Polévky

Polévky se připravují ze základního vývaru z čerstvého masa, kořenové zeleniny a koření, nikoliv z polotovarů.

Na závěrečné dochucení používáme nepatrné množství dochucovadla, pouze však takové, které neobsahují glutamát.

Vzhledem k plnění spotřebního koše zařazujeme častěji zeleninové a luštěninové polévky.

Hlavní jídla
Pro přípravu hlavních jídel používáme pouze kvalitní, libové, chlazené maso. Pravidelně zařazujeme kuřecí, krůtí, králičí nebo hovězí maso, 2x do měsíce vaříme ryby.

Doplňky a nápoje
Děti dostávají denně dle skladby jídelního lístku a finančních možností zeleninové saláty, čerstvé ovoce a kompoty. Minimálně 2x do měsíce zařazujeme mléčný výrobek. Pokud dostačuje finanční limit dostávají děti po obědě domácí moučníky nebo cukrovinky. Jako nápoje jsou podávány ovocné sypané čaje, ovocné sirupy bez konzervantů a umělých barviv, ředěné džusové koncentráty, 100% džusy.

Svačinky pro děti MŠ
Ke svačinkám je podáváno čerstvé pečivo s různými pomazánkami, minimálně 1x denně je ke svačině čerstvá zelenina, nebo ovoce. Denně dostávají děti 1 mléčný nápoj. K zajištění pitného režimu jsou připravovány pouze kvalitní sypané čaje.

Mléko
K vaření i na pitný režim používáme selské mléko dodávané ze ZD Senice na Hané.

 

Seznam alergenů ke stažení:

Document